Zo’n drie weken geleden deden we een noodoproep om donaties in te zamelen voor de dieren in de Turkse rampgebieden. Er is inmiddels een totaalbedrag van ruim 17.000 euro ingezameld! Het grootste gedeelte is via onze GoFundMe opgehaald, maar ook via onze website en Instagram zijn gulle donaties binnengekomen. Wij zijn overweldigd door deze vrijgevigheid en onze dank is groot!

In dit blog vertellen we je graag wat er met het geld wordt gedaan. Wij maken het geld rechtstreeks over naar Nilgün Engin, onze collega van Animal Save Turkije. Nilgün werkt samen met haar team in ploegen om dieren te bevrijden uit ingestorte gebouwen en gewonde dieren te laten behandelen door een dierenarts. Maar ook dieren die wel konden ontsnappen aan het vallende puin hebben hun hulp hard nodig: op straat is er immers geen voedsel of water te vinden.

Naast reddingsoperaties, opvang en voer wordt er ook transport naar een veiliger onderkomen geregeld. Terwijl het ene team de dieren naar Ankara en Izmir brengt, laadt de volgende groep alle benodigdheden zoals voer, water, reismanden, dekens, luiers en andere hygiëneproducten in om vervolgens richting het rampgebied te vertrekken. Zwaar werk, omdat ook voor de teamleden de omstandigheden ter plekke verschrikkelijk zijn: overal om hen heen is chaos en ellende.

Op 21 februari stond de teller van geredde dieren op 267 waaronder katten, honden, vogels en konijnen. Op de korte termijn is voer, medische zorg en tijdelijke opvang prioriteit. Maar voor veel dieren is uiteindelijk een permanente verblijfplaats nodig, omdat hun menselijke huisgenoten zijn omgekomen of niet meer te traceren zijn. In samenwerking met lokale organisaties wordt geprobeerd een nieuw thuis te vinden en er zijn plannen voor een vegan sanctuary voor de dieren die niet herplaatst kunnen worden.

Voor deze middellange en lange termijn is nog steeds geld nodig. Dus mocht je nog iets kunnen missen dan is je donatie van harte welkom!

Bedankt namens het team in Turkije én de dieren!

Nilgün (links) en collega-hulpverleners.
Lees het aangrijpende interview met Nilgün in Georgia Today.

Recente artikelen

Amsterdam ondertekent de Plant Based Treaty

Amsterdam ondertekent de Plant Based Treaty

Breaking news! Amsterdam ondertekent als eerste Nederlandse gemeente en eerste hoofdstad binnen de EU de Plant Based Treaty. Met de ondertekening geeft Amsterdam een krachtig signaal af voor het belang van de eiwittransitie. Hiermee onderschrijft onze hoofdstad de...

De eerste communitydag van 2024 is een feit!

De eerste communitydag van 2024 is een feit!

Om het jaar goed in te luiden hebben wij meteen in de start van het nieuwe jaar een communitydag georganiseerd. We konden terecht bij sanctuary het Wijland, waar we met zijn allen gezellig gingen potlucken. De lekkerste salades, pasta's, cakes, taarten, toastjes en...

Lancering Safe and Just Report tijdens COP28

Lancering Safe and Just Report tijdens COP28

Vorige week tijdens COP28 in Dubai lanceerde ons internationale Plant Based Treaty team het Safe and Just Report. Dit rapport toont de noodzaak aan van de omslag van voedselsystemen in de strijd tegen klimaatverandering. Op klimaatconferenties is de veehouderij nog...