Waarom plantaardig?

VOOR DE DIEREN

Dieren worden in diverse industrieën uitgebuit voor voedsel, kleding en entertainment. Wereldwijd worden per jaar 65 miljard landdieren en 3 triljard zeedieren gedood voor hun vlees, melk en/of eieren.

Het leven van dieren in de vee-industrie is een aaneenschakeling van leed: opgepropt in kale, donkere stallen, onnatuurlijk doorgefokte lichamen, verwijderde lichaamsdelen, lange transporten en stalbranden zijn enkele voorbeelden van de pijn, angst en stress die ze moeten doorstaan. Om vervolgens in het slachthuis gedood te worden, waarbij de meeste dieren op uiterst pijnlijke en stressvolle wijze worden verdoofd alvorens hun keel wordt doorgesneden.

Het goede nieuws is dat we helemaal geen dierlijke producten nodig hebben om een gezond en gelukkig leven te leiden.

Kies je voor plantaardig, dan kies je voor leven.

VOOR HET MILIEU

De vee-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld: het brengt een enorme uitstoot van broeikasgassen, water- en bodemvervuiling, grootschalige ontbossing, waterschaarste, dode zee-zones en het uitsterven van talloze diersoorten met zich mee.

Naast dat de dieren voor veel mest zorgen, kost het telen van veevoergewassen ontzettend veel land, water en grondstoffen, wat tevens gepaard gaat met veel bestrijdingsmiddelen.

Facts & figures:

  • Een plantaardig voedingspatroon levert een CO2-besparing op van 34% t.o.v. de gemiddelde Nederlandse vleeseter.
  • Slechts de helft van de huidige landbouwgrond is nodig als we massaal overstappen op plantaardig.
  • 1 gram eiwit uit peulvruchten kost 6 keer minder water dan 1 gram eiwit uit rundvlees.

Kies je voor plantaardig, dan kies je voor een bloeiende planeet.

VOOR GEZONDHEID

De wetenschap onderschrijft dat een evenwichtig plantaardig voedingspatroon volwaardig en gezond is voor alle leeftijden en levensstadia.

Het eten van dierlijke producten geeft juist een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, bepaalde kankervormen, diabetes type 2 en talloze andere ziekten. Een gebalanceerd plantaardig eetpatroon kan deze ziekten helpen voorkomen én sommige zelfs helpen genezen.

Daarbij is de overstap naar plantaardig eten gezonder voor onze medemens: de veeteelt zorgt namelijk ook voor voedselongelijkheid. Zo levert 6 kilo graan gemiddeld slechts 1 kilo vlees op. Daarvan kunnen uiteindelijk minder monden worden gevoed.

Kies je voor plantaardig, dan kies je voor gezondheidsbevordering.

MUST WATCH