Over plantaardig eten bestaan vele mythes en onduidelijkheden. Daarom vind je in dit artikel 10 handige weetjes over een plantaardig voedingspatroon.

1. Een gebalanceerd plantaardig voedingspatroon is gezond en volwaardig voor mensen van alle leeftijden en in alle levensstadia inclusief zwangerschap en borstvoeding.[1]

2. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eten van dierlijke producten o.a. hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde kankersoorten kan veroorzaken. En ook dat plantaardige voeding deze ziekten kan helpen voorkomen en sommige zelfs kan helpen genezen.[2]

3. Een gevarieerd plantaardig eetpatroon rijk aan peulvruchten en noten levert voldoende essentiële en niet-essentiële aminozuren. Een boterham met pindakaas bevat evenveel eiwit als eentje met boterhamworst.

4. IJzertekorten komen bij veganisten niet vaker voor dan bij vleeseters. Volkorenproducten, peulvruchten, tofu, noten en donkergroene groenten zijn goede ijzerbronnen.

5. In 100 gram boerenkool zit meer calcium dan in 100 ml koemelk (230 mg vs. 120 mg).

Vitamine B12

Vitamine B12 wordt geproduceerd door bacteriën die o.a. in de bodem en het water leven. Vroeger kreeg men B12 binnen door zo van de aarde te eten of ongezuiverd water te drinken, maar tegenwoordig eten we dusdanig schoon dat deze vitamine ons bord niet meer bereikt. De meeste dieren in de veehouderij krijgen diezelfde schone gewassen en dus krijgen zij massaal supplementen. Door zelf een supplement te nemen kun je deze ‘tussenpersoon’ makkelijk weglaten.

 

6. Plantaardige voeding bevat geen cholesterol en veel minder verzadigd vet, waardoor het bijdraagt aan een gezond hart en vaatstelsel.

7. De enige bron van vezels is plantaardig voedsel. Vezels zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering en gezonde bloedvaten. Hoe meer vezels per dag hoe lager het risico op darmkanker, diabetes type 2 en een hartinfarct.

8. De plantaardige keuken biedt alle smaakvariatie. Immers danken vrijwel alle vleesgerechten hun kenmerkende smaak aan plantaardige smaakmakers zoals knoflook, sambal, ketjap, kruiden en specerijen. Of je nu kiest voor pasta, chili, curry of nasi: de plantjes maken het verschil!

9. Een plantaardige levensstijl is beter voor de planeet. De veeteelt is de belangrijkste oorzaak van ontbossing en biodiversiteitsverlies, is vervuilend en verbruikt veel water en grondstoffen.

10. Voedselongelijkheid kan worden tegengegaan door een plantaardig voedselsysteem. Zes kilo graan in de vorm van veevoer levert slechts één kilo vlees op. Daarvan kunnen minder monden worden gevoed dan wanneer het graan rechtstreeks voor menselijke consumptie beschikbaar zou zijn.

Bronnen:

1. Academy of Nutrition and Dietetics
2. NutritionFacts.org

 

Op de website schijfforlife.nl vind je alle info over voedingsstoffen, voorbeelden van dagmenu’s en heerlijke plantaardige recepten. De Schijf for Life is samengesteld door diëtisten.

Laat je inspireren!

Schijf For Life

Recente artikelen

Loop 31 mei ook mee met de Klimaatmars

Loop 31 mei ook mee met de Klimaatmars

📢 Aarde boven winst! 📢 De klimaatcrisis is hier en nu. En bedreigt alles om ons heen. Droogte, hittegolven en overstromingen zorgen nu al voor grote verwoestingen met vele slachtoffers en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. De aarde met al haar bewoners...

Doneer nu voor Animal Save tenten!

Doneer nu voor Animal Save tenten!

Voor onze evenementen hebben we dringend behoefte aan twee tenten om onze vrijwilligers en spullen te beschermen tegen regen, wind en zon. Help je mee?* Dit bedrag wordt niet live geüpdatet, maar zal met regelmaat worden bijgewerkt.Steun ons met een gift voor twee...

Melanie Joy komt naar Nederland!

Melanie Joy komt naar Nederland!

Geef je activisme een boost tijdens onze allereerste Save Academy vol workshops met niemand minder dan Melanie Joy! We heten je van harte welkom om op zaterdag 20 april te komen genieten van twee interactieve workshops, samenzijn met gelijkgestemden en een heerlijke...