Over plantaardig eten bestaan vele mythes en onduidelijkheden. Daarom vind je in dit artikel 10 handige weetjes over een plantaardig voedingspatroon.

1. Een gebalanceerd plantaardig voedingspatroon is gezond en volwaardig voor mensen van alle leeftijden en in alle levensstadia inclusief zwangerschap en borstvoeding.[1]

2. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eten van dierlijke producten o.a. hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde kankersoorten kan veroorzaken. En ook dat plantaardige voeding deze ziekten kan helpen voorkomen en sommige zelfs kan helpen genezen.[2]

3. Een gevarieerd plantaardig eetpatroon rijk aan peulvruchten en noten levert voldoende essentiële en niet-essentiële aminozuren. Een boterham met pindakaas bevat evenveel eiwit als eentje met boterhamworst.

4. IJzertekorten komen bij veganisten niet vaker voor dan bij vleeseters. Volkorenproducten, peulvruchten, tofu, noten en donkergroene groenten zijn goede ijzerbronnen.

5. In 100 gram boerenkool zit meer calcium dan in 100 ml koemelk (230 mg vs. 120 mg).

Vitamine B12

Vitamine B12 wordt geproduceerd door bacteriën die o.a. in de bodem en het water leven. Vroeger kreeg men B12 binnen door zo van de aarde te eten of ongezuiverd water te drinken, maar tegenwoordig eten we dusdanig schoon dat deze vitamine ons bord niet meer bereikt. De meeste dieren in de veehouderij krijgen diezelfde schone gewassen en dus krijgen zij massaal supplementen. Door zelf een supplement te nemen kun je deze ‘tussenpersoon’ makkelijk weglaten.

 

6. Plantaardige voeding bevat geen cholesterol en veel minder verzadigd vet, waardoor het bijdraagt aan een gezond hart en vaatstelsel.

7. De enige bron van vezels is plantaardig voedsel. Vezels zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering en gezonde bloedvaten. Hoe meer vezels per dag hoe lager het risico op darmkanker, diabetes type 2 en een hartinfarct.

8. De plantaardige keuken biedt alle smaakvariatie. Immers danken vrijwel alle vleesgerechten hun kenmerkende smaak aan plantaardige smaakmakers zoals knoflook, sambal, ketjap, kruiden en specerijen. Of je nu kiest voor pasta, chili, curry of nasi: de plantjes maken het verschil!

9. Een plantaardige levensstijl is beter voor de planeet. De veeteelt is de belangrijkste oorzaak van ontbossing en biodiversiteitsverlies, is vervuilend en verbruikt veel water en grondstoffen.

10. Voedselongelijkheid kan worden tegengegaan door een plantaardig voedselsysteem. Zes kilo graan in de vorm van veevoer levert slechts één kilo vlees op. Daarvan kunnen minder monden worden gevoed dan wanneer het graan rechtstreeks voor menselijke consumptie beschikbaar zou zijn.

Bronnen:

1. Academy of Nutrition and Dietetics
2. NutritionFacts.org

 

Op de website schijfforlife.nl vind je alle info over voedingsstoffen, voorbeelden van dagmenu’s en heerlijke plantaardige recepten. De Schijf for Life is samengesteld door diëtisten.

Laat je inspireren!

Schijf For Life

Recente artikelen

Op onze 6e verjaardag hebben we 6 levens gered

Op onze 6e verjaardag hebben we 6 levens gered

Vandaag 20 november bestaat onze Nederlandse stichting precies zes jaar. Deze dag stonden we de kippen bij tijdens onze Epe Chicken Save. Bij dit slachthuis krijgen we de tijd en ruimte om de dieren in de transportwagens te zien en op beeld vast te leggen. Hier worden...

Loop met ons mee tijdens de Klimaatmars!

Loop met ons mee tijdens de Klimaatmars!

Op zondag 12 november lopen wij mee met de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid, georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie. De mars start om 13:00 uur op de Dam in Amsterdam en zal eindigen op het Museumplein met een podiumprogramma. Met een grote verscheidenheid...

Deze drie sprekers wil je niet missen!

Deze drie sprekers wil je niet missen!

Op zaterdag 28 oktober vieren wij het (inmiddels ruim) tweejarig bestaan van de Plant Based Treaty. Dat doen we met een geweldige line-up aan sprekers. Tobias Leenaert, Lenneke van Gaal en Steven George komen vertellen waarom het zo belangrijk is om voedselsystemen op...