Over plantaardig eten bestaan vele mythes en onduidelijkheden. Daarom vind je in dit artikel 10 handige weetjes over een plantaardig voedingspatroon.

1. Een gebalanceerd plantaardig voedingspatroon is gezond en volwaardig voor mensen van alle leeftijden en in alle levensstadia inclusief zwangerschap en borstvoeding.[1]

2. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eten van dierlijke producten o.a. hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde kankersoorten kan veroorzaken. En ook dat plantaardige voeding deze ziekten kan helpen voorkomen en sommige zelfs kan helpen genezen.[2]

3. Een gevarieerd plantaardig eetpatroon rijk aan peulvruchten en noten levert voldoende essentiële en niet-essentiële aminozuren. Een boterham met pindakaas bevat evenveel eiwit als eentje met boterhamworst.

4. IJzertekorten komen bij veganisten niet vaker voor dan bij vleeseters. Volkorenproducten, peulvruchten, tofu, noten en donkergroene groenten zijn goede ijzerbronnen.

5. In 100 gram boerenkool zit meer calcium dan in 100 ml koemelk (230 mg vs. 120 mg).

Vitamine B12

Vitamine B12 wordt geproduceerd door bacteriën die o.a. in de bodem en het water leven. Vroeger kreeg men B12 binnen door zo van de aarde te eten of ongezuiverd water te drinken, maar tegenwoordig eten we dusdanig schoon dat deze vitamine ons bord niet meer bereikt. De meeste dieren in de veehouderij krijgen diezelfde schone gewassen en dus krijgen zij massaal supplementen. Door zelf een supplement te nemen kun je deze ‘tussenpersoon’ makkelijk weglaten.

 

6. Plantaardige voeding bevat geen cholesterol en veel minder verzadigd vet, waardoor het bijdraagt aan een gezond hart en vaatstelsel.

7. De enige bron van vezels is plantaardig voedsel. Vezels zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering en gezonde bloedvaten. Hoe meer vezels per dag hoe lager het risico op darmkanker, diabetes type 2 en een hartinfarct.

8. De plantaardige keuken biedt alle smaakvariatie. Immers danken vrijwel alle vleesgerechten hun kenmerkende smaak aan plantaardige smaakmakers zoals knoflook, sambal, ketjap, kruiden en specerijen. Of je nu kiest voor pasta, chili, curry of nasi: de plantjes maken het verschil!

9. Een plantaardige levensstijl is beter voor de planeet. De veeteelt is de belangrijkste oorzaak van ontbossing en biodiversiteitsverlies, is vervuilend en verbruikt veel water en grondstoffen.

10. Voedselongelijkheid kan worden tegengegaan door een plantaardig voedselsysteem. Zes kilo graan in de vorm van veevoer levert slechts één kilo vlees op. Daarvan kunnen minder monden worden gevoed dan wanneer het graan rechtstreeks voor menselijke consumptie beschikbaar zou zijn.

Bronnen:

1. Academy of Nutrition and Dietetics
2. NutritionFacts.org

 

Op de website schijfforlife.nl vind je alle info over voedingsstoffen, voorbeelden van dagmenu’s en heerlijke plantaardige recepten. De Schijf for Life is samengesteld door diëtisten.

Laat je inspireren!

Schijf For Life

Recente artikelen

Winactie Funky Vegan Lifestyle

Winactie Funky Vegan Lifestyle

Emma Herngreen heeft een knaller van een nieuw vegan lifestyle boek geschreven. En wij mogen 3 exemplaren weggeven! 🧡 FUNKY VEGAN LIFESTYLE 🧡 'Het handboek voor een funky vegan lifestyle' is dé gids voor iedereen die de vegan lifestyle wil verkennen. Emma bespreekt de...

Animal Save Nederland bestaat 5 jaar én is nu een ANBI!

Animal Save Nederland bestaat 5 jaar én is nu een ANBI!

Vandaag, op 20 november, bestaat onze stichting precies 5 jaar. Wat ons betreft niet echt een reden voor een feestje - we hadden immers liever niet hoeven te bestaan - toch staan we graag even stil bij dit eerste lustrum. Dat doen we door samen te komen tijdens onze...

Doe mee met dit wereldwijde protest: The Fall of Fur

Doe mee met dit wereldwijde protest: The Fall of Fur

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november organiseert CAFT (Coalition to Abolish the Fur Trade) een wereldwijd anti-bont weekend tegen LVMH, de Louis Vuitton groep en het overkoepelende bedrijf achter merken als Dior en Fendi. Er doen meer dan 20 steden in Europa en de VS...