Over plantaardig eten bestaan vele mythes en onduidelijkheden. Daarom vind je in dit artikel 10 handige weetjes over een plantaardig voedingspatroon.
1. Een gebalanceerd plantaardig voedingspatroon is gezond en volwaardig voor mensen van alle leeftijden en in alle levensstadia inclusief zwangerschap en borstvoeding.[1]
2. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eten van dierlijke producten o.a. hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde kankersoorten kan veroorzaken. En ook dat plantaardige voeding deze ziekten kan helpen voorkomen en sommige zelfs kan helpen genezen.[2]
3. Een gevarieerd plantaardig eetpatroon rijk aan peulvruchten en noten levert voldoende essentiële en niet-essentiële aminozuren. Een boterham met pindakaas bevat evenveel eiwit als eentje met boterhamworst.
4. IJzertekorten komen bij veganisten niet vaker voor dan bij vleeseters. Volkorenproducten, peulvruchten, tofu, noten en donkergroene groenten zijn goede ijzerbronnen.
5. In 100 gram boerenkool zit meer calcium dan in 100 ml koemelk (230 mg vs. 120 mg).
Vitamine B12
Vitamine B12 wordt geproduceerd door bacteriën die o.a. in de bodem en het water leven. Vroeger kreeg men B12 binnen door zo van de aarde te eten of ongezuiverd water te drinken, maar tegenwoordig eten we dusdanig schoon dat deze vitamine ons bord niet meer bereikt. De meeste dieren in de veehouderij krijgen diezelfde schone gewassen en dus krijgen zij massaal supplementen. Door zelf een supplement te nemen kun je deze ‘tussenpersoon’ makkelijk weglaten.
6. Plantaardige voeding bevat geen cholesterol en veel minder verzadigd vet, waardoor het bijdraagt aan een gezond hart en vaatstelsel.
7. De enige bron van vezels is plantaardig voedsel. Vezels zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering en gezonde bloedvaten. Hoe meer vezels per dag hoe lager het risico op darmkanker, diabetes type 2 en een hartinfarct.
8. De plantaardige keuken biedt alle smaakvariatie. Immers danken vrijwel alle vleesgerechten hun kenmerkende smaak aan plantaardige smaakmakers zoals knoflook, sambal, ketjap, kruiden en specerijen. Of je nu kiest voor pasta, chili, curry of nasi: de plantjes maken het verschil!
9. Een plantaardige levensstijl is beter voor de planeet. De veeteelt is de belangrijkste oorzaak van ontbossing en biodiversiteitsverlies, is vervuilend en verbruikt veel water en grondstoffen.
10. Voedselongelijkheid kan worden tegengegaan door een plantaardig voedselsysteem. Zes kilo graan in de vorm van veevoer levert slechts één kilo vlees op. Daarvan kunnen minder monden worden gevoed dan wanneer het graan rechtstreeks voor menselijke consumptie beschikbaar zou zijn.
Bronnen:
1. Academy of Nutrition and Dietetics
2. NutritionFacts.org
Op de website schijfforlife.nl vind je alle info over voedingsstoffen, voorbeelden van dagmenu’s en heerlijke plantaardige recepten. De Schijf for Life is samengesteld door diëtisten.
Laat je inspireren!

Recente artikelen
Stop Octopus Farming – Teken onze petitie!
Wellicht heb je het al eerder voorbij zien komen, maar graag brengen we je onze belangrijke petitie Stop Octopus Farming onder de aandacht. Het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova heeft 65 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van 's werelds eerste commerciële...
Breaking news: allereerste vegan kaasmarkt!
Met trots kondigen wij de allereerste Nederlandse Vegan Kaasmarkt aan! Op zondag 1 oktober 2023 vindt een uniek evenement plaats: het grootste assortiment plantaardige kaasalternatieven onder één dak! Georganiseerd door Animal Save Nederland en de Nederlandse...
Webinar met Joseph Poore: De milieu-impact van voedsel verminderen
Meld je aan voor ons gratis webinar op woensdag 12 april 19:00 uur. Onderzoeker Joseph Poore (University of Oxford) zal zijn bevindingen delen over zijn onderzoek naar het verminderen van de negatieve milieu-impact van de wereldwijde voedselproductie. Ook zal hij...
MENU
INFO
FOTOGRAFIE
Ronald Blom
Wohtek Hubar
Alfons Spoler
Stefan van Bohemen
Dani Rosenkamp
Daniël