1. Een gebalanceerd plantaardig voedingspatroon is gezond en volwaardig voor mensen van alle leeftijden en in alle levensstadia inclusief zwangerschap en borstvoeding.[1]

2. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eten van dierlijke producten o.a. hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde kankersoorten kan veroorzaken. En ook dat plantaardige voeding deze ziekten kan helpen voorkomen en sommige zelfs kan helpen genezen.[2]

3. Een gevarieerd plantaardig eetpatroon rijk aan peulvruchten en noten levert voldoende essentiële en niet-essentiële aminozuren. Een boterham met pindakaas bevat evenveel eiwit als eentje met boterhamworst.

4. IJzertekorten komen bij veganisten niet vaker voor dan bij vleeseters. Volkorenproducten, peulvruchten, tofu, noten en donkergroene groenten zijn goede ijzerbronnen.

5. In 100 gram boerenkool zit meer calcium dan in 100 ml koemelk (230 mg vs. 120 mg).

Vitamine B12

Vitamine B12 wordt geproduceerd door bacteriën die o.a. in de bodem en het water leven. Vroeger kreeg men B12 binnen door zo van de aarde te eten of ongezuiverd water te drinken, maar tegenwoordig eten we dusdanig schoon dat deze vitamine ons bord niet meer bereikt. De meeste dieren in de veehouderij krijgen diezelfde schone gewassen en dus krijgen zij massaal supplementen. Door zelf een supplement te nemen kun je deze ‘tussenpersoon’ makkelijk weglaten.

 

6. Plantaardige voeding bevat geen cholesterol en veel minder verzadigd vet, waardoor het bijdraagt aan een gezond hart en vaatstelsel.

7. De enige bron van vezels is plantaardig voedsel. Vezels zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering en gezonde bloedvaten. Hoe meer vezels per dag hoe lager het risico op darmkanker, diabetes type 2 en een hartinfarct.

8. De plantaardige keuken biedt alle smaakvariatie. Immers danken vrijwel alle vleesgerechten hun kenmerkende smaak aan plantaardige smaakmakers zoals knoflook, sambal, ketjap, kruiden en specerijen. Of je nu kiest voor pasta, chili, curry of nasi: de plantjes maken het verschil!

9. Een plantaardige levensstijl is beter voor de planeet. De veeteelt is de belangrijkste oorzaak van ontbossing en biodiversiteitsverlies, is vervuilend en verbruikt veel water en grondstoffen.

10. Voedselongelijkheid kan worden tegengegaan door een plantaardig voedselsysteem. Zes kilo graan in de vorm van veevoer levert slechts één kilo vlees op. Daarvan kunnen minder monden worden gevoed dan wanneer het graan rechtstreeks voor menselijke consumptie beschikbaar zou zijn.

Bronnen:

1. Academy of Nutrition and Dietetics
2. NutritionFacts.org

 

Op de website schijfforlife.nl vind je alle info over voedingsstoffen, voorbeelden van dagmenu’s en heerlijke plantaardige recepten. De Schijf for Life is samengesteld door diëtisten.

Laat je inspireren!

Schijf For Life

Recente artikelen

Gedicht van Jean Phagoe

Gedicht van Jean Phagoe

Vrij ... gewoon was gisteren nog leven Vandaag van veel beroofd is 't liefste wat ik wil: leven Ineens in een wereld ongekend gevaar alom, waar ik mij ook wend weglopen doe ik maar verstoppen is mij onbekend Gebroken, bezeerd, verslagen met niets voor mijn verweer...

Een geslaagde foodtruck try-out!

Een geslaagde foodtruck try-out!

Afgelopen zondag was het dan zover: de try-out van onze foodtruck! Het weer zat mee, de locatie was temidden van het groen en de mensen waren gezellig. Samen met heerlijk eten waren dit de ideale ingrediënten voor een geslaagde dag! We trapten af met een oranje curry,...

Het welzijn van vissen en andere waterdieren

Het welzijn van vissen en andere waterdieren

Zaterdag 26 maart is het World Day for the End of Fishing (WoDEF). Daarom publiceren wij onderstaand artikel dat in het teken staat van vissen en ander waterleven, geschreven door Daniël als zijnde scriptie. Eerder van zijn hand verschenen al De veehouderij en...