Het Europees burgerinitiatief End The Slaughter Age roept de Europese Commissie op te stoppen met subsidies voor de veehouderij en deze in te zetten voor de productie van plantaardige eiwitten en cellulaire landbouw zoals kweekvlees. Voor een wereld zonder slachthuizen.

Hoewel kweekvlees niet veganistisch is – er worden immers nog steeds dieren gebruikt voor het celmateriaal – steunt Animal Save Movement dit initiatief. Zolang we in een wereld leven waarin de meeste mensen vlees en andere dierlijke producten willen consumeren is dit een diervriendelijk alternatief.

Wat is kweekvlees en cellulaire landbouw?

Cellulaire landbouw is een nieuwe technologie die de productie van vlees, melk, eieren, botten, huiden en andere organische materialen in het laboratorium mogelijk maakt, uitgaande van enkele cellen die zich vrijwel oneindig vermenigvuldigen.

De cellen worden bij een levend dier verwijderd door een volledig pijnloze biopsie. Ook een gevallen veer is voldoende om kippenvlees te produceren.

In 2013 kostte de eerste gekweekte rundvleesburger € 250.000, vandaag de dag is dat nog slechts € 8. De prijs is dus flink gedaald, maar uiteraard nog steeds aan de hoge kant voor de gemiddelde consument. Met subsidies en verdere innovatie kan deze prijs verder omlaag worden gebracht.

Over de initiatiefnemer

End The Slaughter Age (ETSA) is een internationale organisatie die is opgericht met als doel een einde te maken aan de vee-industrie voor voedsel en andere doeleinden, te beginnen met het systeem van de slacht.

Met het gelijknamige Europees burgerinitiatief vragen zij de Europese Commissie om subsidies te verschuiven van veeteelt naar ethische en duurzame voedselproductie, d.w.z. plantaardige en cellulaire landbouw.

Bezoek website

Recente artikelen

Kom naar een vigil en help de dieren dubbel

Kom naar een vigil en help de dieren dubbel

“Ik wil al heel lang eens mee naar een actie, maar iets houdt me steeds tegen.” We horen deze opmerking vaak en voor iedereen die hem herkent hebben we goed nieuws: we hebben vanaf nu dat laatste zetje voor je. Want voor elke persoon die voor het eerst (of voor het...

‘Onder de beesten’ met Jeroen Siebelink en Roel Binnendijk

‘Onder de beesten’ met Jeroen Siebelink en Roel Binnendijk

The Green Shift, Animal Save Nederland en Partij voor de Dieren Groningen organiseren op vrijdag 14 juli een avond met Jeroen Siebelink en Roel Binnendijk over hun boek Onder de beesten. In Het Paleis in Groningen gaan we met hen in gesprek over de schokkende...