In onze acties promoten wij een vegan levensstijl en dus een plantaardig eetpatroon. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, plantaardig eten? Daarom delen wij af en toe wat handige tips.

En met de Paasdagen voor de deur vind je hier tips om ei te vervangen. Fijne Pasen!

Plantaardige eivervangers

Eieren worden regelmatig in diverse gerechten gebruikt, maar hoe kan je deze vervangen door plantaardige alternatieven? Het hangt af van de functie van het ei in het gerecht. Hieronder delen wij een aantal van onze favorieten.

Appelmoes

Dit is echt een fijne vervanger in zoete recepten. Om 1 ei te vervangen heb zo’n 50 gram appelmoes nodig. Ook een goede vervanger in zoete recepten is banaan: vervang 1 ei door een halve banaan.

Lijnzaad

Lijnzaad is een makkelijke en goedkope eivervanger. Meng 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water. Meng dit goed door elkaar en laat even staan tot het een dik papje wordt. Je kunt dit gebruiken in brownies, cakes of pannenkoeken.

Dit kun je trouwens ook met chiazaad doen. Meng 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water.

Kikkererwtenmeel

Ook kikkererwtenmeel is een populaire eivervanger in de vegan keuken. Het werkt als bindmiddel in hartige gerechten. Je kunt met kikkererwtenmeel zelfs een ‘omelet’ maken.

Tofu

Tofu is ook een bekende eivervanger. Tofu is vooral geschikt in hartige gerechten zoals een quiche of vegan eiersalade. Maar je kunt er ook heerlijke scrambled tofu mee maken. Je bakt blokjes tofu met ui, knoflook, groenten en wat kruiden. Dit is een smaakvol plantaardig alternatief voor het bekende roerei. Erg lekker op brood.

Eivervangers voor glans

Ei wordt ook regelmatig gebruikt om glans aan gerechten te geven. En dat is echt niet nodig. Je kunt je zoete gerechten ook prima glans geven door er wat abrikozenjam op te smeren. Voor hartige gerechten kun je sojamelk of een andere eiwitrijke plantaardige melk gebruiken.

Aquafaba

Een populaire eivervanger op dit moment is aquafaba. Misschien dat je er al ooit van hebt gehoord. Aquafaba is het vocht uit een blik kikkererwten. Het kikkererwtenvocht kun je opkloppen met een mixer en wat suiker. Zo kun je er heerlijke meringues mee maken. Ook kun je van aquafaba mayonaise maken.

Kant-en-klare eivervangers

Je kunt ook kant-en-klare eivervangers kopen in de supermarkt. Dit is vaak gemaakt van aardappelzetmeel gecombineerd met een rijsmiddel. Vooral in biowinkels te koop onder de naam Egg Replacer.

Kala namak

De smaak van ei kun je in gerechten krijgen met kala namak oftewel zwart zout – wat feitelijk roze is. Dit zout smaakt naar ei omdat het een klein percentage zwavel bevat. Zwavel is wat eieren zo typisch doet ruiken en smaken.

Kala namak is te koop bij de toko, biologische winkels en bij verschillende webshops. Dit zout kan een leuke toevoeging zijn in de keuken. Strooi bijvoorbeeld wat kala namak over een geprakte avocado met een gesnipperd uitje en wat kerriepoeder en je hebt vegan eiersalade!

Vind je dat de overheid in actie moet komen voor een plantaardig voedselsysteem? Onderteken dan de Plant Based Treaty!

Recente artikelen

Stop Octopus Farming – Teken onze petitie!

Stop Octopus Farming – Teken onze petitie!

Wellicht heb je het al eerder voorbij zien komen, maar graag brengen we je onze belangrijke petitie Stop Octopus Farming onder de aandacht. Het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova heeft 65 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van 's werelds eerste commerciële...

Breaking news: allereerste vegan kaasmarkt!

Breaking news: allereerste vegan kaasmarkt!

  Met trots kondigen wij de allereerste Nederlandse Vegan Kaasmarkt aan! Op zondag 1 oktober 2023 vindt een uniek evenement plaats: het grootste assortiment plantaardige kaasalternatieven onder één dak! Georganiseerd door Animal Save Nederland en de Nederlandse...

Webinar met Joseph Poore: De milieu-impact van voedsel verminderen

Webinar met Joseph Poore: De milieu-impact van voedsel verminderen

Meld je aan voor ons gratis webinar op woensdag 12 april 19:00 uur. Onderzoeker Joseph Poore (University of Oxford) zal zijn bevindingen delen over zijn onderzoek naar het verminderen van de negatieve milieu-impact van de wereldwijde voedselproductie. Ook zal hij...