Dit blog is geschreven door Tamara Tervooren

Afgelopen weekend stond Eindhoven 3 dagen lang in het teken van vegan outreach!

Op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zondagmiddag was Animal Save Movement te vinden in het centrum met een Save Square: een voorlichtingsactie waarbij we in een opvallende formatie beelden uit de vee-industrie vertonen en in gesprek gaan met geïnteresseerde voorbijgangers. Om hen zo tot nadenken aan te zetten over hun (voedsel)keuzes met betrekking tot dieren.

Nieuw bij dit evenement waren de 4 grote tv-schermen. Voorheen werkten we voornamelijk met laptops, maar dankzij deze schermen van formaat trokken we nog meer aandacht en konden we nog meer impact maken. Regelmatig hadden we outreachers tekort, zoveel mensen bleven er staan kijken!

Openhartige gesprekken

Ik deed zaterdag en zondag mee. Man, wat een goede gesprekken heb ik gehad! Zo dankbaar voor al deze mensen die openstonden voor de boodschap en zich lieten raken door de beelden en door de informatie die ze tot zich kregen. Het is opvallend hoe weinig mensen écht weten wat er gebeurt met de dieren voor voedsel, kleding en dierproeven.

Nu is dierenwelzijn niet waar wij ons op richten – wij staan tenslotte voor dierenrechten –  wel is het een ingang om mensen te laten nadenken over hoe ze hier werkelijk in staan. Als ze al zouden erkennen dat dieren rechten hebben waren ze immers al veganist geweest. Langs deze weg konden wij hen in contact brengen met hun reeds aanwezige waarden: vrijwel iedereen is tegen het onnodig pijn doen en doden van dieren. Een vraag die ik regelmatig daarna stelde is wat daar dan het beste bij past: dieren eten of plantaardig eten en leven. Zonder uitzondering antwoordden ze dan “plantaardig”.

Dit was dan weer groen licht om verdere informatie te geven over een gezond plantaardig eetpatroon en om een kaartje mee te geven met de VeganChallenge, handige tips en interessante documentaires. Ook heb ik een paar keer foto’s op mijn telefoon laten zien van kleurrijke vegan gerechten die regelmatig oh’s en ah’s kregen. 

Outreachgesprekken tijdens Save Square

Respect

Of het door de impact van de tv’s kwam of gewoon door een ander type winkelend publiek, het viel me dit weekend op hoeveel meer mensen het stellig met me eens waren en hoeveel minder ‘Mmm kipnuggets’ en ‘Wij gaan vanavond barbecueën’ ik hoorde. Er was veel wederzijds respect en ook dat wijst op een positieve verandering.

Workshop

Op zondag voorafgaand aan de Square gaf Thomas een outreach workshop. Hierin kwam o.a. het verschil tussen dierenwelzijn en dierenrechten aan bod en hoe de opbouw van een outreachgesprek eruit kan zien. Veel interessants kwam voorbij.

De workshop vond plaats bij Vegan Heroes, een vegan eetgelegenheid in Eindhoven. Onder het genot van koffie, thee en een lekker gebakje lieten de deelnemers zich onderdompelen in de wereld van de dierenrechten. Geïnspireerd verliet iedereen de workshop om vervolgens de opgedane kennis direct in de praktijk te gaan toepassen tijden de Square die volgde. En zo kwam het dat zelfs mensen die voor het eerst aan deze actie meededen enthousiast en vol vertrouwen met omstanders in gesprek gingen!

 

Outreach workshop door Thomas

Socializen

Na afloop van de Squares gingen we nog gezellig met elkaar eten. Zaterdag werd het pizza van New York Pizza (gewoon lekker op het terras van café De Hoogste Tijd!) en zondag sloten we het weekend af bij Vegan Heroes met wraps, burgers en ‘loaded fries’. Zo is activisme niet alleen nuttig, maar ook een sociale activiteit!

Kortom, een zeer geslaagd outreach weekend dat smaakt naar meer! Grote dank aan iedereen die deze acties tot een succes heeft gemaakt en in het bijzonder aan organisator Peter Verhees die naast het coördineren ook de tv-schermen heeft weten te regelen en aan Thomas die zijn kennis en kunde heeft gedeeld tijdens de workshop. Graag tot de volgende keer!

 

The future is vegan!

Gezellig eten bij Vegan Heroes

Foto’s: Sander de Vries

Recente artikelen

Animal Save Nederland bestaat 5 jaar én is nu een ANBI!

Animal Save Nederland bestaat 5 jaar én is nu een ANBI!

Vandaag, op 20 november, bestaat onze stichting precies 5 jaar. Wat ons betreft niet echt een reden voor een feestje - we hadden immers liever niet hoeven te bestaan - toch staan we graag even stil bij dit eerste lustrum. Dat doen we door samen te komen tijdens onze...

Doe mee met dit wereldwijde protest: The Fall of Fur

Doe mee met dit wereldwijde protest: The Fall of Fur

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november organiseert CAFT (Coalition to Abolish the Fur Trade) een wereldwijd anti-bont weekend tegen LVMH, de Louis Vuitton groep en het overkoepelende bedrijf achter merken als Dior en Fendi. Er doen meer dan 20 steden in Europa en de VS...

Communitydag op 20 november

Communitydag op 20 november

Het is weer tijd voor een communitydag! Op zondag 20 november bestaat onze stichting precies 5 jaar en daarom organiseren we een communitydag voor iedereen die onze activiteiten een warm hart toedraagt. Ook als je nog nooit met een actie of evenement van ons hebt...