Amsterdam ondertekent de Plant Based Treaty

1-02-2024 | Plant Based Treaty

Breaking news!

Amsterdam ondertekent als eerste Nederlandse gemeente en eerste hoofdstad binnen de EU de Plant Based Treaty.

Met de ondertekening geeft Amsterdam een krachtig signaal af voor het belang van de eiwittransitie. Hiermee onderschrijft onze hoofdstad de uitgangspunten van een circulair en ecologisch verantwoord voedselsysteem in lijn met de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Amsterdam toont met deze primeur visie, leiderschap en verantwoordelijkheid. Al langere tijd speelt Amsterdam als C40 stad een leidende rol op het gebied van duurzaamheid. De steun voor de Plant Based Treaty sluit daarom naadloos aan bij de inzet van de gemeente om de CO2-uitstoot te verminderen en een gezondere levensstijl voor haar inwoners te bevorderen.

Een jaar geleden tekende de Schotse hoofdstad Edinburgh de Plant Based Treaty. In totaal ondertekenden wereldwijd 25 gemeenten, waaronder Norwich en Los Angeles. Ook tekenden zo’n 3000 bedrijven en organisaties en ruim 138.000 individuen, waaronder verschillende IPCC-wetenschappers en Nobelprijswinnaars zoals oceanograaf Klaus Hasselmann.

Waarom een Plant Based Treaty?

Broeikasgassen moeten zo snel mogelijk en blijvend worden teruggedrongen om te voorkomen dat de temperatuur met meer dan 1,5°C stijgt. Volgens het 2021 Global Methane Assessment van de VN moet methaan, waarvan een derde afkomstig is van de veehouderij, in 2030 met 45% zijn verminderd. De secretaris-generaal van de VN beschreef het zesde IPCC-rapport als ‘code rood’ voor de mensheid en een laatste oproep om de catastrofale gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

De Plant Based Treaty dient om overheden aan te zetten om te onderhandelen over een internationaal verdrag dat aanstuurt op een plantaardig voedselsysteem. De 3 eisen uit het verdrag zijn in het kort: geen ontbossing meer voor de veehouderij, actieve promotie van een plantaardig voedselsysteem en herstel van belangrijke ecosystemen.

Recente artikelen

Loop 31 mei ook mee met de Klimaatmars

Loop 31 mei ook mee met de Klimaatmars

📢 Aarde boven winst! 📢 De klimaatcrisis is hier en nu. En bedreigt alles om ons heen. Droogte, hittegolven en overstromingen zorgen nu al voor grote verwoestingen met vele slachtoffers en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. De aarde met al haar bewoners...

Doneer nu voor Animal Save tenten!

Doneer nu voor Animal Save tenten!

Voor onze evenementen hebben we dringend behoefte aan twee tenten om onze vrijwilligers en spullen te beschermen tegen regen, wind en zon. Help je mee?* Dit bedrag wordt niet live geüpdatet, maar zal met regelmaat worden bijgewerkt.Steun ons met een gift voor twee...

Melanie Joy komt naar Nederland!

Melanie Joy komt naar Nederland!

Geef je activisme een boost tijdens onze allereerste Save Academy vol workshops met niemand minder dan Melanie Joy! We heten je van harte welkom om op zaterdag 20 april te komen genieten van twee interactieve workshops, samenzijn met gelijkgestemden en een heerlijke...