Amsterdam ondertekent de Plant Based Treaty

1-02-2024 | Plant Based Treaty

Breaking news!

Amsterdam ondertekent als eerste Nederlandse gemeente en eerste hoofdstad binnen de EU de Plant Based Treaty.

Met de ondertekening geeft Amsterdam een krachtig signaal af voor het belang van de eiwittransitie. Hiermee onderschrijft onze hoofdstad de uitgangspunten van een circulair en ecologisch verantwoord voedselsysteem in lijn met de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Amsterdam toont met deze primeur visie, leiderschap en verantwoordelijkheid. Al langere tijd speelt Amsterdam als C40 stad een leidende rol op het gebied van duurzaamheid. De steun voor de Plant Based Treaty sluit daarom naadloos aan bij de inzet van de gemeente om de CO2-uitstoot te verminderen en een gezondere levensstijl voor haar inwoners te bevorderen.

Een jaar geleden tekende de Schotse hoofdstad Edinburgh de Plant Based Treaty. In totaal ondertekenden wereldwijd 25 gemeenten, waaronder Norwich en Los Angeles. Ook tekenden zo’n 3000 bedrijven en organisaties en ruim 138.000 individuen, waaronder verschillende IPCC-wetenschappers en Nobelprijswinnaars zoals oceanograaf Klaus Hasselmann.

Waarom een Plant Based Treaty?

Broeikasgassen moeten zo snel mogelijk en blijvend worden teruggedrongen om te voorkomen dat de temperatuur met meer dan 1,5°C stijgt. Volgens het 2021 Global Methane Assessment van de VN moet methaan, waarvan een derde afkomstig is van de veehouderij, in 2030 met 45% zijn verminderd. De secretaris-generaal van de VN beschreef het zesde IPCC-rapport als ‘code rood’ voor de mensheid en een laatste oproep om de catastrofale gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

De Plant Based Treaty dient om overheden aan te zetten om te onderhandelen over een internationaal verdrag dat aanstuurt op een plantaardig voedselsysteem. De 3 eisen uit het verdrag zijn in het kort: geen ontbossing meer voor de veehouderij, actieve promotie van een plantaardig voedselsysteem en herstel van belangrijke ecosystemen.

Recente artikelen

De eerste communitydag van 2024 is een feit!

De eerste communitydag van 2024 is een feit!

Om het jaar goed in te luiden hebben wij meteen in de start van het nieuwe jaar een communitydag georganiseerd. We konden terecht bij sanctuary het Wijland, waar we met zijn allen gezellig gingen potlucken. De lekkerste salades, pasta's, cakes, taarten, toastjes en...

Lancering Safe and Just Report tijdens COP28

Lancering Safe and Just Report tijdens COP28

Vorige week tijdens COP28 in Dubai lanceerde ons internationale Plant Based Treaty team het Safe and Just Report. Dit rapport toont de noodzaak aan van de omslag van voedselsystemen in de strijd tegen klimaatverandering. Op klimaatconferenties is de veehouderij nog...

Stop Adidas: kangaroes zijn geen sportschoenen!

Stop Adidas: kangaroes zijn geen sportschoenen!

Vandaag op 2 december worden wereldwijd protesten georganiseerd bij Adidas winkels in o.a. Sydney, Melbourne, Los Angeles, New York en Toronto. Samen met Kangaroos Alive en de Animal Justice Party roepen we Adidas op te stoppen met het gebruik van kangaroeleer voor...