De campagne Stop Animal Gifting is bedoeld om mensen aan te moedigen geen dieren meer te doneren en in plaats daarvan plantaardige alternatieven cadeau te doen. We roepen ontwikkelingsorganisaties en liefdadigheidsinstellingen op om over te schakelen naar plantaardige projecten om zo armoede te bestrijden en de klimaat-, oceaan- en biodiversiteitscrisis aan te pakken.

Deze goedbedoelde dierendonaties worden door de gerenommeerde liefdadigheidsorganisatie World Land Trust beschreven als ‘milieuonvriendelijk en economisch rampzalig’.

Stop Animal Gifting

Wat is animal gifting en waarom is het problematisch?

Dankzij slimme marketing van ontwikkelingsorganisaties worden consumenten verleid tot het doen van een donatie in de vorm van een dier. Hiermee helpt men een gezin in een kansarm land, zo wordt gesuggereerd.

Onder het mom van vrouwenemancipatie en als oplossing voor armoede en ondervoeding worden deze ‘animal gifting’ projecten gepromoot. Mooie doelen, echter hebben deze projecten veel onbedoelde gevolgen die voor het publiek verborgen blijven.

Het doneren van dieren zorgt voor een extra last. Je moet immers zorgen voor extra voer en water in gebieden waar dat sowieso al schaars is. Daarnaast zorgt het houden van dieren voor het ontstaan en de verspreiding van ziekten en levert hun vlees, melk of eieren geen gezonde maaltijd op.

Wanneer je een dier doneert, doe je mogelijk zelfs een vogelgriepuitbraak, een slachthuis, een jeugdtrauma, een klimaatcrisis of een ziekte cadeau. Naast het enorme aantal dieren dat lijdt in veehouderijen en slachthuizen, kan je gift leiden tot het platbranden van bossen voor de uitbreiding van de veehouderij.

Stop Animal Gifting

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn veel manieren om mensen in nood te helpen zonder bij te dragen aan extra armoede, de klimaatcrisis of het uitbuiten van dieren.

In het artikel ‘The World Hunger-Food Choice Connection: A Summary‘ uit 2012 zegt Dr. Richard Oppenlander, een duurzaamheidsconsulent en onderzoeker: “Wereldwijd produceren we, zelfs met klimaatveranderingsproblemen en extreme weersomstandigheden, genoeg graan om twee keer zoveel mensen te voeden als dat er zijn.”

Echter wordt een groot deel van dat graan gebruikt om veedieren mee te voeren, waardoor er per saldo te weinig overblijft.

De oplossing zit hem dan ook in plantaardige alternatieven. Beter is het om die te doneren:

  • een boom
  • een fruitboomgaard
  • zaden voor moestuinen
  • een gemeenschapstuin
  • waterirrigatie

Extra opbengsten kunnen worden verkocht op de markt voor gezinsinkomen om schoolgeld en gezondheidszorg mee te dekken en zo armoede te overwinnen.

Een aantal non-profitorganisaties laat zien dat het kan en heeft al plantaardige ontwikkelingsprojecten, waaronder A Well Fed World, Fruit Tree Planting Foundation en Lemon Tree Trust.

5 redenen om te stoppen met het doneren van dieren:

  • Je zou zomaar een bosbrand, uitbraak van vogelgriep of jeugdtrauma kunnen doneren.
  • Je kunt ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen doneren.
  • Elk dier draagt bij aan de methaanuitstoot die de wereldwijde temperatuurstijgingen versnelt.
  • Veeteelt vervuilt ons water, verzuurt de bodem en vervuilt de lucht die we inademen.
  • Volgens Greenpeace wordt 80% van de wereldwijde ontbossing veroorzaakt door het houden van dieren of het verbouwen van gewassen om ze te voeden.

Zoals je ziet genoeg redenen om plantaardige donaties te doen.

Hoe jij nog meer kunt helpen? Teken de petitie! Hiermee roepen we organisaties zoals Oxfam op om te stoppen met het doneren van dieren. Doe mee!

Recente artikelen

Stop Octopus Farming – Teken onze petitie!

Stop Octopus Farming – Teken onze petitie!

Wellicht heb je het al eerder voorbij zien komen, maar graag brengen we je onze belangrijke petitie Stop Octopus Farming onder de aandacht. Het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova heeft 65 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van 's werelds eerste commerciële...

Breaking news: allereerste vegan kaasmarkt!

Breaking news: allereerste vegan kaasmarkt!

  Met trots kondigen wij de allereerste Nederlandse Vegan Kaasmarkt aan! Op zondag 1 oktober 2023 vindt een uniek evenement plaats: het grootste assortiment plantaardige kaasalternatieven onder één dak! Georganiseerd door Animal Save Nederland en de Nederlandse...

Webinar met Joseph Poore: De milieu-impact van voedsel verminderen

Webinar met Joseph Poore: De milieu-impact van voedsel verminderen

Meld je aan voor ons gratis webinar op woensdag 12 april 19:00 uur. Onderzoeker Joseph Poore (University of Oxford) zal zijn bevindingen delen over zijn onderzoek naar het verminderen van de negatieve milieu-impact van de wereldwijde voedselproductie. Ook zal hij...