Soms is het erg lastig om liefde en blijdschap te voelen bij een vigil. Dit heeft voor een groot deel te maken met alle indrukken die op je afkomen. De sfeer bij een slachthuis is nu eenmaal niet zo gezellig. De dieren zien er ongelukkig uit en in de meeste gevallen willen of mogen de vrachtwagens ook niet stoppen voor activisten. En daarbij speelt ook de gedachte dat de dieren, zodra de vrachtwagen wegrijdt, over een paar uur zullen worden geslacht.

Je vraagt je misschien af: Hoe kunnen mensen dit doen? Waarom is er zoveel kwaad in de wereld? Waarom snappen mensen dit niet? Het gevoel van boosheid, verdriet en haat kan je dan overspoelen. Hoe kun je dan toch compassie opbrengen voor deze mensen op dat moment?

Het is goed om te beseffen dat deze mensen hun werk niet uit kwade wil doen. Ze zien werkgelegenheid en hen is geleerd dat het gebruiken en slachten van dieren de normaalste zaak van de wereld is. Zoals Dr. Melanie Joy zegt: ‘They think it’s normal, natural and necessary’. Als je geconfronteerd wordt met veganisme worden al deze aangeleerde zaken onderuit gehaald. Je hebt ineens de kennis waarmee je kunt zien dat het niet normaal is om dieren te gebruiken, niet natuurlijk is voor de mens om dit te doen en niet noodzakelijk is om gezond te leven en te genieten.

Maar hoeveel jaren van je eigen leven heb je in de waan geleefd dat het gebruik van dieren er ‘nu eenmaal bijhoort’? Allerlei gedachten en meningen die je zijn aangeleerd vanuit je opvoeding. Ideeën die vanaf jongs af aan in je brein zijn vastgelegd. Het is niet gek dat je het op den duur aanneemt als waarheid. De maatschappij speelt daarin ook een belangrijke rol. Iedereen doet het nu eenmaal, dus is het normaal. De groep die er niet meer aan mee wil doen, zijn in dit geval de uitzondering op de regel en worden daarom als niet-normaal gezien.

 

Toekomstgericht

We willen graag de boodschap verkondingen dat diergebruik niet normaal, natuurlijk of noodzakelijk is. We willen laten zien dat je prima gezond en gelukkig kunt zijn zonder dieren te gebruiken. Zie jezelf als een ‘early adopter’ van deze toekomstgerichte leefstijl. We beseffen dat veganisme ethisch verantwoord is, dat het beter zou zijn voor de planeet als iedereen planten zou eten en dat het zelfs beter voor je gezondheid zou kunnen zijn. Maar andere mensen die niet of onvoldoende toegang hebben tot deze kennis weten eigenlijk niet wat veganisme nu precies inhoudt.

En hoe kunnen we deze kennis dan het beste delen? De Save Movement gelooft in een vreedzame aanpak. Met liefde en compassie kunnen we de boodschap het beste over brengen. We gaan niet naar de slachthuizen toe om stampij te maken en ook niet om de medewerkers of vrachtwagenchauffeurs tot last te zijn. We gaan erheen voor de dieren, om ze in hun laatste momenten nog wat liefde en aandacht te geven. Veel activisten maken beelden van de dieren en delen dit op social media. We proberen het leed er niet erger uit te laten zien dan het is. De waarheid spreekt immers voor zich

En niet alleen de dieren zouden liefde en compassie moeten krijgen. Ook die mensen die het werk verrichten. Wij kunnen niet weten waarom ze dit doen. Het beste wat we kunnen doen is ze tonen dat we, ondanks onze verschillen, toch respect voor ze hebben. Probeer de mensen te zien vanuit het goede wat ze in zich hebben en ze niet te veroordelen voor de dingen die ze doen. Vanuit die visie is het veel makkelijker om een openhartig gesprek met iemand te voeren. Zodra er ook maar een sprankje veroordeling bij komt kijken, dan voelt men dat toch en zal de houding van je gesprekspartner zich tegen je keren.

Kip in krat

Laat je juist verrassen door het resultaat en zie ieder persoon die geprikkeld wordt door jouw boodschap als een geschenk. Boosheid is bij mensen vaak een teken dat het ze wel raakt, maar dat ze een intern conflict ervaren met betrekking tot de informatie. Het is dan makkelijker en minder pijnlijk om zich af te reageren op de boodschapper, in plaats van de informatie echt tot zich te laten komen. Stiekem is dit positief, het betekent dat men het in zich heeft om de noodzaak tot verandering te zien. Mensen veranderen echter op hun eigen tempo en het heeft geen zin om deze verandering af te dwingen. Dit is ook een suggestie voor hoe je de informatie deelt op social media.

Daarnaast is het ook belangrijk om geen verwachtingen te creëren over het resultaat van je activisme. Dit draait waarschijnlijk uit op een gevoel van ongelukkigheid en teleurstelling. Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkst dat je iets doet waar je je goed bij voelt. Dat is misschien wel de beste uitgang voor het uitdragen van je ervaringen. Als je een boodschap wilt uitdragen over je eigen gevoelens bij zo’n vigil, dan kan dat ook vanuit liefde. Je kunt laten zien wat het bijwonen van een vigil met jou als mens doet, zonder daar anderen bij te veroordelen. Het is uiteraard ook mogelijk om kwaad te spreken over een ander, maar denk erover na. Voelt dit echt prettig?

Zou je zelf, als iemand spreekt over verandering van iets wat heel normaal voor jou is, eerder overgaan tot gedragsverandering als iemand compassie toont of als deze persoon kwaad spreekt over wat jij doet? En hoe komt dit over op andere mensen die je berichten lezen? En misschien nog het belangrijkst, hoe voel je jezelf als je haatdragend of negatief over anderen spreekt? Meestal voel je boosheid, wraak, agressie of verdriet. Allemaal gevoelens die je liever niet ervaart. Dit raak je niet kwijt door je af te reageren op een ander persoon, of op social media. Deze gevoelens zijn een reflectie van jou, niet van de andere persoon. Daarnaast heeft het een averechts effect op de aankomst van de boodschap. De manier waarop je je boodschap uitdraagt is ontzettend belangrijk.

Out of the box

Probeer liefde en compassie te genereren voor ieder levend wezen. Mensen zitten vast in onwenselijk gedrag en gewoontes uit onwetendheid. Voor de meeste mensen is verandering moeilijk. Het is veel makkelijker om een bevestiging te vinden dat jouw eigen gedrag acceptabel is, in plaats van je openstellen voor het feit dat je al je hele leven iets hebt gedaan wat eigenlijk tegen je morele waarden is. Besef hoe moeilijk het voor mensen kan zijn om ‘out of the box’ te denken. Om zich te verzetten tegen de norm, ook al is de norm nog zo absurd, onnodig, gewelddadig en wreed. Denk eens na over alle negatieve reacties die je kreeg toen je veganist of vegetariër werd. Dit soort oordelen spelen ook in het hoofd van degene waarmee je praat of die je berichten op social media leest.

En wat is nu precies de boodschap die we proberen uit te dragen? Het is een boodschap van liefde en compassie voor ieder levend wezen. Ieder levend wezen verdient respect. Ieder levend wezen heeft recht om zijn natuurlijke gedragingen te uiten. Is het dan niet veel logischer dat we datzelfde respect gebruiken om deze boodschap uit te dragen?

Peace, love, go vegan!

 

Dit blog is geschreven door: Marieke van der Staaij

Recente artikelen

Kom naar een vigil en help de dieren dubbel

Kom naar een vigil en help de dieren dubbel

“Ik wil al heel lang eens mee naar een actie, maar iets houdt me steeds tegen.” We horen deze opmerking vaak en voor iedereen die hem herkent hebben we goed nieuws: we hebben vanaf nu dat laatste zetje voor je. Want voor elke persoon die voor het eerst (of voor het...

‘Onder de beesten’ met Jeroen Siebelink en Roel Binnendijk

‘Onder de beesten’ met Jeroen Siebelink en Roel Binnendijk

The Green Shift, Animal Save Nederland en Partij voor de Dieren Groningen organiseren op vrijdag 14 juli een avond met Jeroen Siebelink en Roel Binnendijk over hun boek Onder de beesten. In Het Paleis in Groningen gaan we met hen in gesprek over de schokkende...