Deze kippen kregen een forever home

5-05-2022 | Dieren en hun verhaal

Op International Respect for Chickens Day (4 mei) deden we onze naam eer aan en hebben we opnieuw een aantal kippen mogen redden van de slacht. Voor het slachthuis een minimaal verschil, voor de kippen in kwestie een verschil tussen leven en dood.

Tijdens onze terugkerende Epe Chicken Save krijgen we bij dit slachthuis de tijd en ruimte om de dieren in de transportwagens te zien en op beeld vast te leggen. Hier worden dagelijks 50.000 – 60.000 moederkippen gedood. Dit zijn de moeders van de vleeskuikens, die we beter kennen als plofkippen: kippen die veel sneller groeien dan hun organen en poten kunnen bijhouden.

Op 4 mei mochten we vier kippen meenemen en hen een forever home geven bij Stichting De Varkensschuur, een kleinschalige opvang in Dedemsvaart. Hier kunnen ze aansterken en krijgen ze de juiste verzorging. De rest van hun leven mogen de dieren vrij rondscharrelen en genieten van hun  herwonnen vrijheid.

Leven in vrijheid bij Stichting De Varkensschuur. Foto’s: Wohtek Hubar

Reddingen als deze zijn een direct gevolg van onze vreedzame acties waarbij we de dieren een gezicht te geven, hun verhaal vertellen en ze als het ware terugbrengen in de maatschappij. In dit geval zelfs letterlijk.

Kippen zijn sociale en intelligente wezens, met een goed geheugen en een complexe communicatie. Moederkippen zijn van nature zorgzaam en beschermend en hebben in een natuurlijke omgeving tal van geluiden om met hun kroost te communiceren, zelfs nog voor ze uit het ei zijn.

We gunnen deze kippen een nieuw leven. Hun leven is immers het enige wat ze bezitten.

 

Update november 2023

We hebben met eigen ogen gezien hoe tevredenheid eruit ziet 🙂

Anderhalf jaar liefdevolle verzorging resulteert in deze mooie plaatjes.

Moeders

Deze moederkippen dragen dezelfde genen als hun kinderen: doorgefokt om in korte tijd extreem snel te groeien. In de industrie is dat wat betreft de moeders onwenselijk: de eierproductie stopt dan. Door hen op rantsoen te zetten worden ze relatief slank gehouden. Het gevolg is dat ze chronisch honger lijden.

De kippen krijgen nooit de kans om te moederen, ze mogen hun eieren immers niet zelf uitbroeden. Hun conditie is ronduit slecht, hun achterlijf is voor een groot deel kaal en de huid rood ontstoken.

Met circa 60 weken neemt hun vruchtbaarheid af en worden ze geslacht voor menselijke consumptie. Deze kippen zijn ook de moeders van biologisch gehouden vleeskuikens.

Recente artikelen

Op onze 6e verjaardag hebben we 6 levens gered

Op onze 6e verjaardag hebben we 6 levens gered

Vandaag 20 november bestaat onze Nederlandse stichting precies zes jaar. Deze dag stonden we de kippen bij tijdens onze Epe Chicken Save. Bij dit slachthuis krijgen we de tijd en ruimte om de dieren in de transportwagens te zien en op beeld vast te leggen. Hier worden...

Loop met ons mee tijdens de Klimaatmars!

Loop met ons mee tijdens de Klimaatmars!

Op zondag 12 november lopen wij mee met de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid, georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie. De mars start om 13:00 uur op de Dam in Amsterdam en zal eindigen op het Museumplein met een podiumprogramma. Met een grote verscheidenheid...

Deze drie sprekers wil je niet missen!

Deze drie sprekers wil je niet missen!

Op zaterdag 28 oktober vieren wij het (inmiddels ruim) tweejarig bestaan van de Plant Based Treaty. Dat doen we met een geweldige line-up aan sprekers. Tobias Leenaert, Lenneke van Gaal en Steven George komen vertellen waarom het zo belangrijk is om voedselsystemen op...