Deze kippen kregen een forever home

5-05-2022 | Dieren en hun verhaal

Op International Respect for Chickens Day (4 mei) deden we onze naam eer aan en hebben we opnieuw een aantal kippen mogen redden van de slacht. Voor het slachthuis een minimaal verschil, voor de kippen in kwestie een verschil tussen leven en dood.

Tijdens onze terugkerende Epe Chicken Save krijgen we bij dit slachthuis de tijd en ruimte om de dieren in de transportwagens te zien en op beeld vast te leggen. Hier worden dagelijks 50.000 – 60.000 moederkippen gedood. Dit zijn de moeders van de vleeskuikens, die we beter kennen als plofkippen: kippen die veel sneller groeien dan hun organen en poten kunnen bijhouden.

Op 4 mei mochten we vier kippen meenemen en hen een forever home geven bij Stichting De Varkensschuur, een kleinschalige opvang in Dedemsvaart. Hier kunnen ze aansterken en krijgen ze de juiste verzorging. De rest van hun leven mogen de dieren vrij rondscharrelen en genieten van hun  herwonnen vrijheid.

Leven in vrijheid bij Stichting De Varkensschuur. Foto’s: Wohtek Hubar

Reddingen als deze zijn een direct gevolg van onze vreedzame acties waarbij we de dieren een gezicht te geven, hun verhaal vertellen en ze als het ware terugbrengen in de maatschappij. In dit geval zelfs letterlijk.

Kippen zijn sociale en intelligente wezens, met een goed geheugen en een complexe communicatie. Moederkippen zijn van nature zorgzaam en beschermend en hebben in een natuurlijke omgeving tal van geluiden om met hun kroost te communiceren, zelfs nog voor ze uit het ei zijn.

We gunnen deze kippen een nieuw leven. Hun leven is immers het enige wat ze bezitten.

 

Update november 2023

We hebben met eigen ogen gezien hoe tevredenheid eruit ziet 🙂

Anderhalf jaar liefdevolle verzorging resulteert in deze mooie plaatjes.

Moeders

Deze moederkippen dragen dezelfde genen als hun kinderen: doorgefokt om in korte tijd extreem snel te groeien. In de industrie is dat wat betreft de moeders onwenselijk: de eierproductie stopt dan. Door hen op rantsoen te zetten worden ze relatief slank gehouden. Het gevolg is dat ze chronisch honger lijden.

De kippen krijgen nooit de kans om te moederen, ze mogen hun eieren immers niet zelf uitbroeden. Hun conditie is ronduit slecht, hun achterlijf is voor een groot deel kaal en de huid rood ontstoken.

Met circa 60 weken neemt hun vruchtbaarheid af en worden ze geslacht voor menselijke consumptie. Deze kippen zijn ook de moeders van biologisch gehouden vleeskuikens.

Recente artikelen

Melanie Joy komt naar Nederland!

Melanie Joy komt naar Nederland!

Geef je activisme een boost tijdens onze allereerste Save Academy vol workshops met niemand minder dan Melanie Joy! We heten je van harte welkom om op zaterdag 20 april te komen genieten van twee interactieve workshops, samenzijn met gelijkgestemden en een heerlijke...

Amsterdam ondertekent de Plant Based Treaty

Amsterdam ondertekent de Plant Based Treaty

Breaking news! Amsterdam ondertekent als eerste Nederlandse gemeente en eerste hoofdstad binnen de EU de Plant Based Treaty. Met de ondertekening geeft Amsterdam een krachtig signaal af voor het belang van de eiwittransitie. Hiermee onderschrijft onze hoofdstad de...

De eerste communitydag van 2024 is een feit!

De eerste communitydag van 2024 is een feit!

Om het jaar goed in te luiden hebben wij meteen in de start van het nieuwe jaar een communitydag georganiseerd. We konden terecht bij sanctuary het Wijland, waar we met zijn allen gezellig gingen potlucken. De lekkerste salades, pasta's, cakes, taarten, toastjes en...